• Home
  • Over ons
  • Bijeenkomsten
    • Agenda
    • Verslagen
  • Deelnemers
  • Deelnemer worden
  • Partners
  • Contact

Biologisch akkerbouwbedrijf Kasteelhoeve Puth

  • Home
  • Verslagen
  • Biologisch akkerbouwbedrijf Kasteelhoeve Puth

Biologisch akkerbouwbedrijf Kasteelhoeve Puth

admin juni 18, 2012 in Verslagen 0

De Sociëteit was te gast bij biologisch akkerbouwbedrijf van Norbert Huijts. Als je als bedrijf of persoon nog niet zo milieubewust en duurzaam bezig was, dan ben je het wel (of op zijn minst een beetje!) na een bezoek aan het biologische akkerbouwbedrijf van Norbert Huijts. Op het bedrijf van Norbert, ook wel bekend als kasteelhoeve Puth, wordt al sinds de jaren tachtig zo milieuvriendelijk mogelijk gewerkt. In 2001 is het bedrijf omgeschakeld naar biologische akkerbouw. Na een heerlijk onthaal met cake en wafels van speltmeel, gingen we op maandag 18 juni met Norbert het veld in . Ook konden we die avond onze kennis over duurzaamheid en cradle-to-cradle verdiepen en kennis maken met de biologische bieren van Gulpener bierbrouwerij. De dames Marjon van der Kleij van de Stichting Duurzaam Geleerd en Toos Hofstede van de Gulpener namen deze onderdelen van het programma voor hun rekening.  De wandeling over een deel van de akkers was erg boeiend. Norbert gaf ons een spoedcursus in biologische akkerbouw: “Om de natuurlijke belagers van je gewassen verantwoord aan te pakken, moet je zorgen dat je de vijanden van deze belagers te vriend houdt. Dat doe je met behulp van bijvoorbeeld eikenbomen en meidoornheggen, waar insecten zoals onzelieveheersbeestjes maar ook mezen ongestoord kunnen overwinteren.” In het totaal telt het akkerbouwbedrijf van Norbert vijfenveertig hectare. Elk jaar worden er op biologische wijze aardappelen, grasklaver, brouwgerst, spelt, pompoenen, koolsoorten, maïs en doperwten geteeld. Biologische akkerbouw wil zeggen, dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt worden bij het telen van de gewassen. Ook wordt geen gebruik gemaakt van genetisch gemanipuleerde gewassen. Volgens Norbert is biologische akkerbouw veel beter voor de natuur op en rondom het bedrijf. Het is veel minder belastend voor het milieu dan de gangbare manier van akkerbouwen. Alle producten van hoeve Puth zijn officieel gecertificeerde biologische producten.

Marjon gaf ons inzicht in het begrip Cradle tot Cradle. Cradle to Cradle betekent ‘ van wieg tot wieg’. De kern van het Cradle to Cradle principe ligt in het concept; afval is voedsel. Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. De kringloop is dan compleet…. en afval is voedsel. Aan de hand van een paar vragen werden de aanwezigen geconfronteerd met hun eigen milieubewustzijn en duurzaamheidprincipes. Het was erg aardig om te zien dat het merendeel van de aanwezigen toch in meer of mindere mate hiermee bezig is. In ieder geval is op deze avond bereikt dat de aanwezigen (zijn) gaan nadenken over toepassingsmogelijkheden in hun bedrijf en persoonlijke leven.

Toos vertelde ons over de biologische bieren die de Gulpener in het assortiment heeft: weizen, amber of pilsener. Allemaal gebrouwen met grondstoffen uit Limburg en ook met brouwgerst van Norbert’s bedrijf. Na de theorie lieten de Sociëteit leden zich de gepresenteerde biologische bieren heerlijk smaken.

Share with your friends:
Tweet
RRA Advocaten Fysiocare Klimmen en Fysiotherapie Furenthela

Leave a comment Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked. *

Copyright © 2016 - 2020. Webdesign: MEDIADUSTRY / Query Design
  • About
  • Agenda
  • Bijeenkomst – 20 januari 2014
  • Bijeenkomsten
  • Contact
  • Deelnemer worden
  • Deelnemers
  • Evenementen
  • Home
  • Insschrijfformulier
  • Ledenlijst
  • Over ons
  • Partners